Laddstolpar, proposition till årsstämman

Proposition från styrelsen till årsstämman i Brf Smedjebackarna 2

Förslag:

  • - Att stämman ger styrelsen i uppdrag att upphandla laddstationer till upp till 24 platser i vårt garage.
  • - I första hand ska styrelsen titta på en lösning med 10-18 laddstationer men om merkostnaden av styrelsen bedöms vara låg får ett större antal installeras.
  • - Kostnaden för fasta delar av installation samt kapitalkostnader för icke-utnyttjade laddstationer ska belasta föreningen.
  • - För nyttjade laddstationer ska användaren betala en tilläggskostnad för att täcka kapitalkostnader samt eventuell administrativ kostnad.*
  • - Till detta ska kostnaden för el ska baseras på faktiskt förbrukning, samt eventuell merkostnad för höjning av eltariff.
  • - Det ska fortfarande vara en kö till garageplats men separata bytesköer till plats med eller utan laddare ska upprättas.
  • - Så länge laddare inte nyttjas slipper man betala den högre kostnaden under förutsättning att det inte finns någon intern kö till plats med laddare. Detta gäller endast befintliga hyresgäster.

* Vi bedömer att det handlar om en hyreshöjning på cirka 200 kronor per månad och plats. Åtminstone om det blir klart under 2021 borde vi kunna ta del av statligt stöd som täcker upp till halva investeringen vilket innebär ett påslag på cirka 100 kronor.

Bakgrund:

Redan idag är ungefär varannan nyproducerad bil antingen helt eldriven eller en så kallad laddhybrid. Flera tillverkare, har sagt sig sluta tillverka konventionella bilmotorer från och med 2030. Volvo har nyligen sagt sig att från och med 2025 bara tillverka rena elbilar samt hybrider och från 2030 endast rena elbilar. Liknande önskemål hörs från lagstiftaren. Det finns visserligen andra alternativ till fossilfria bränslen men de har inte kommit lika långt. En bils livslängd är cirka 20 år varför dagens lösningar kan anses vara relevanta under en överskådlig tid.

Styrelsen har gått ut med en enkät och i den visades ett visst men ändå totalt sett ett begränsat intresse för parkering med laddplats. Sedan dess har vår garagegranne i Smedjebackarna 1 installerat laddare. Detta har ökat på intresset hos medlemmar i vår förening och styrelsen har uppvaktats i frågan. Vi bedömer att inom ett år att åtminstone 5 platser kan vara nyttjade och att denna siffra succesivt ökar. I början av mars har vi noterat två rena elbilar och en laddhybrid på våra parkeringar.

Vi har tittat på lösningar från två olika leverantörer. Båda bedöms likvärdiga och det handlar om en total investering på 200 000 till 250 000 för 12 laddplatser. Gemensamt för alternativen är att för att hålla nere kostnaderna så kommer de platser som är längs med dörrarna till trapphusen som är aktuella. Eventuellt med något undantag kommer platserna med laddare att vara placerade bredvid varandra. Det är inte säkert att biligaste lösningen är att föredra då det kan komma till kostnader för tilläggstjänster. Dessa kostnader är kopplade till mätning och debitering och kommer att belasta användaren. Det kan också finnas fördelar med att ha en laddare per plats jämfört med laddstolpar med två uttag.

I dagsläget med räntor under 1 % bedömer vi att föreningen utan problem kan ta på oss denna kostnad. Även de som inte har för avsikt att nyttja laddare kommer att ha fördel i och med att lägenheternas värdeförändring är positiv i förhållande till att installationen inte utförs.